Author Topic: Schendt verzekeraar wet Bescherming Persoonsgebonden Gegevens?  (Read 3701 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Jan

  • Algemene moderator
  • Senior
  • *****
  • Posts: 478
Klaagschrift
College Bescherming Persoonsgegevens   
Postbus 93374
2509 AJ  Den Haag



Den Haag,   21 augustus 2012


Geacht College,

Terzake een verkeersongeval met letselschade treed ik op als raadsman voor:

(...)

Hierna te noemen “klaagster”

Voor de letselschade is Bovemij Verzekeringen te Nijmegen op grond van artikel 10 van de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen aansprakelijk gesteld voor de letselschade van cliënte. Bovemij Verzekeringen heeft de aansprakelijkheid erkend (verder niet relevant in dit Klaagschrift).

Op 5 juni 2012 heeft (zie bijlage) brief Letselschade Haaglanden ClaimZorg een uitvoerig Intake Rapport Letsel aan Bovemij Verzekeringen verstuurd in het kader van de letselschadeclaim, welk rapport werd voorzien van een groot pakket aan persoonsgebonden vertrouwelijke informatie aangaande onder anderen de sociale status van cliënte, haar huisvesting, de gevolgde opleidingen, overzicht gewerkte werkgevers, inkomensgegevens vanaf 2004 en niet in de laatste plaats een zeer uitvoerig diepgravend medisch dossier over cliënte.

Ik doe u met instemming van cliënte dit Intake Rapport Letsel toekomen alsmede de daarbij behorende bijlagen uitsluitend in het kader van de behandeling van dit Klaagschrift.

Bij e-mail van 18 juli 2012 (zie bijlage) geeft Bovemij Verzekeringen aan bij Letselschade Haaglanden ClaimZorg dat Cordaet Personenschade te Ede is ingeschakeld om een bezoek te brengen aan cliënte.

Hierop reageert Letselschade Haaglanden ClaimZorg bij brief van 18 juli 2012 (zie bijlage).

Niettegenstaande de duidelijke inhoud van deze voornoemde brief aan Bovemij Verzekeringen wordt op 31 juli 2012 (zie bijlage) wederom van bedoelde verzekeraar een e-mail ontvangen met thans de melding dat de letselschadezaak voor integrale behandeling wordt overgedragen aan Cordaet Personenschade.

Bij brief van 8 augustus 2012 (zie bijlage) geeft Letselschade Haaglanden ClaimZorg aan dat het Bovemij Verzekeringen niet is toegestaan om persoonsgebonden informatie (het dossier en het medisch dossier) zonder uitdrukkelijke goedkeuring van cliënte aan “derden”, in dit geval Cordaet Personenschade, over te dragen.

Niettemin stuurt Bovemij Verzekeringen het gehele dossier met alle persoonsgebonden informatie zoals het Intake Rapport Letsel en de vele bijlagen zoals hiervoor genoemd door naar Cordaet Personenschade.

Cordaet Personenschade die de achterliggende correspondentie tussen Letselschade Haaglanden ClaimZorg en Bovemij Verzekeringen dient of behoort te kennen, geeft bij e-mail van 13 augustus 2012 (zie bijlage) aan Letselschade Haaglanden ClaimZorg te kennen de integrale behandeling van Bovemij Verzekeringen in handen te hebben verkregen en stelt een bespreking voor waarbij werkafspraken kunnen worden gemaakt. Tot slot vraagt men ook nog om het medisch rapport van de medisch adviseur van Letselschade Haaglanden ClaimZorg.

Bij e-mail van 21 augustus 2012 geeft Letselschade Haaglanden ClaimZorg aan Cordaet Personen-schade (wederom) aan dat zij niet gemachtigd is persoonsgebonden informatie van en over cliënte tot haar te nemen en daarmede aan de slag te gaan vide  de verstuurde e-mail op 13 augustus 2012.

KLACHT

1.Bovemij Verzekeringen (gevestigd te Nijmegen) heeft zonder  uitdrukkelijke en schriftelijke toestemming van klaagster persoonsgebonden gegevens, ondanks waarschuwingen van Letselschade Haaglanden ClaimZorg aan een private instelling, te weten Cordaet Personenschade, verstrekt en handelt daarmede opzettelijk in strijd met de bepalingen van de Wet Bescherming Persoonsgebonden Gegevens hetgeen als een strafrechtelijke overtreding dient te worden aangemerkt.

2.Cordaet Personenschade (gevestigd te Ede) heeft inzage genomen van de onder 1 door Bovemij Verzekeringen aangeleverde informatie, zulks terwijl deze laatst genoemde private instelling over geen enkele wettelijke bevoegdheid beschikt om zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van cliënte kennis te mogen nemen van haar persoonsgebonden gegevens, ergo, daarmee aan de slag te gaan en handelt daarmede in strijd met de bepalingen van de Wet Bescherming Persoonsgebonden Gegevens hetgeen als een strafrechtelijke overtreding dient te worden aangemerkt.

Ik sluit een door cliënte ondertekende machtiging tot vertegenwoordiging bij.

Uw beslissing naar aanleiding van dit Klaagschrift wordt met belangstelling tegemoet gezien.

Hoogachtend,
Johannes de Bruin
Letselschade Haaglanden ClaimZorg