Author Topic: Fouten in bewijsvoering bij OPS  (Read 2947 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Jan

  • Algemene moderator
  • Senior
  • *****
  • Posts: 472
Fouten in bewijsvoering bij OPS
« on: 17 May 2007, 12:15:21 »
In de rechtszaal worden door werkgevers en hun verzekeraars wetenschappelijke rapporten ingebracht waar vraagtekens bij te plaatsen zijn. Werkgevers pleiten zich vrij van schuld aan het ontstaan van beroepsziekten op basis van ondeugdelijke wetenschappelijke argumenten.

Dit blijkt uit onderzoek van TNO in opdracht van Bureau Beroepsziekten FNV. TNO heeft een aantal rapporten bestudeerd over Organisch psychosyndroom (OPS) - ook wel ‘schildersziekte’ genoemd - van het bureau Industox dat veel voor werkgevers en verzekeraars werkt. Het rapport is 25 april 2007 gepresenteerd op een bijeenkomst van de FNV over de stand van zaken in de vermindering van oplosmiddelen.

Sinds het midden van de jaren negentig is er aandacht voor de gevolgen van het werken met producten die oplosmiddelen bevatten. Oplosmiddelen komen voor in verf, lijm, inkt, vetten en vormen een bedreiging voor de gezondheid van werknemers in tal van sectoren voor (bouwnijverheid, metaalbewerking, grafische industrie, autobranche, verf-industrie). Blootstelling aan oplosmiddelen kan leiden tot aantasting van de hersenfuncties vergelijkbaar met dementie. In Nederland bestaat voor veel werkzaamheden inmiddels een wettelijke vervangingsplicht met oplosmiddelvrije of arme producten.

Het aantal slachtoffers aan oplosmiddelen daalt. Toch zijn er ondanks de wettelijke veranderingen nog veel werkzaamheden waar werknemers blootstaan aan oplosmiddelen.

Ook belangrijk is dat patiënten die hun werkgever aansprakelijk stellen soms met ondeugdelijke argumenten worden geconfronteerd. Werkgevers en hun verzekeraars halen alles uit de kast om zich vrij te pleiten van schuld aan het ontstaan van OPS. Dure bureaus maken indrukwekkende rapporten waaruit het voor de rechter zeer moeilijk wordt om wijs te worden.

Bureau Beroepsziekten FNV heeft aan TNO gevraagd om een wetenschappelijke review te maken van een aantal rapporten van het voor werkgevers en verzekeraars werkende bureau Industox. TNO concludeert dat in een aantal opzichten er kritiek te leveren valt op de rapporten. Zo wordt in de beoordeling geen rekening gehouden met het feit dat er soms pieken in de blootstelling optreden. Evenmin wordt er rekening gehouden met de spreiding in blootstelling. Voor een schatting van gemiddeldes van aanwezige stoffen in het verleden worden gegevens uit het heden toegepast.

Jan Warning, directeur van Bureau Beroepsziekten FNV, vindt het een goede zaak dat dit rapport is verschenen. ‘Natuurlijk hebben werkgevers en hun verzekeraars het recht om hun kant van de zaak voor het voetlicht te brengen. Maar dan wel graag volgens de regels van de wetenschap. Het is goed dat een onafhankelijke instituut de vinger legt op bepaalde trucjes van werkgevers en verzekeraars, dat komt ons ten goede in de rechtszaal.’

  Organisch psychosyndroom, Wikipedia
 TNO rapportage contraexpertise OPS claims 25april2007, Bureau Beroepsziekten FNV
 
Gerelateerde uitspraken  
HR 23-06-2006, LJN AW6166