Author Topic: ischias  (Read 3917 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

willem

  • Guest
ischias
« on: 4 July 2006, 16:57:35 »
Mijn vrouw, 58 jr,werkzaam in de thuiszorg, heeft in sept. en nov \'03 tweemaal uitval gehad vanwege rugklachten. In dec. \'03 meldde ze zich wederom daarvoor ziek, maar werd even daarna (dus tijdens haar ziekmelding) door haar zorgmanager onder zware druk gezet om tijdens de feestdagen alsnog te gaan werken. Direct daarop liep ze een ernstige vorm van ischias op (met zes weken ziekbed en tot nu toe voortdurende klachten), waardoor ze werd uitgeschakeld voor het arbeidsproces. Het causale verband tussen haar rugklachten en de tijdens haar werkzaamheden opgelopen ischias kan niet bewezen worden, de meetinstrumenten ontbreken daartoe. Wel is er in later stadium een MRI-scan gemaakt waaruit degeneratie van de onderste rugwervels blijkt (ruimte gehalveerd) met groot risico op bekneld rakende zenuwen. Hoe groot schat u de kans in dat wij met succes een letselschadeprocedure tegen haar (inmiddels voormalig) werkgever kunnen aanspannen en bestaat er jurisprudentie over dergelijke zaken?

Jan

  • Guest
Aw:ischias
« Reply #1 on: 6 July 2006, 14:47:22 »
Bij elke letselschadezaak staat het begrip medisch causaal (oorzakelijk) verband voorop.

Er moet een aanwijsbaar verband bestaan tussen lichamelijk/geestelijk letsel en de oorzaak waaruit dit is voortgekomen (het ongeval/voorval).

Er is dan ook enorm veel jurisprudentie over dit onderwerp en bepalend is de individuele zaak zelf. Kortom, geen zaak is gelijk aan elkaar omdat allerlei factoren kunnen verschillen.

Als eisende partij verkeert u volgens het Nederlands recht in een bewijspositie. Wat u stelt zult u middels wettig en overtuigend bewijs moeten aantonen.

U zult moeten aantonen dat de werkgever een op hem rustende zorgplicht heeft geschonden.
Hoe dit bewijs kan worden geleverd is vormvrij als het maar toetsbaar en overtuigend is. Het gaat hier dus om de fase van de vestiging van de aansprakelijkheid (juridisch causaal verband).

Slaagt u in dat bewijs dan zult u vervolgens moeten aantonen dat de schending van die zorplicht heeft geleid tot uw letselschade.
Daarvoor zult u een onafhankelijk medisch specialist moeten inschakelen die zich hierover uitlaat. Het gaat hier dus om de fase van de omvang van de (letsel)schade (medisch causaal verband).

U maakt melding van reeds bestaande rugklachten en slijtage. Dat kan in de fase van het medisch causaal verband problemen gaan opleveren.

Ik adviseer u eerst de werkgever aansprakelijk te stellen en zich te orienteren op de aansprakelijkheidsfase. Wordt aansprakelijkheid erkend, dan kan vervolgens alle aandacht worden gevestigd op de omvang van de letselschade en mogelijk ongevalsvreemde aspecten/oorzaken.

U kunt mij bellen (070) 3922715

Johannes de Bruin
Letselschadebureau Haaglanden BV

Willem

  • Guest
ischias
« Reply #2 on: 26 July 2006, 20:43:48 »
Hartelijk dank voor uw uitgebreide reactie! Inmiddels heeft de rechtsbijstandverzekeraar de zaak in handen, maar in voorkomend geval zal ik kontakt met u opnemen.
Met vriendelijke groet,
Willem