Author Topic: VU Medisch Centrum schendt beroepsgeheim. Smartengeld!  (Read 3803 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Jan

  • Algemene moderator
  • Senior
  • *****
  • Posts: 480
Het VU Medisch Centrum en productiebedrijf Eyeworks worden verdacht van het schenden van het medisch geheim. Dat heeft het Openbaar Ministerie in Amsterdam bekendgemaakt. Het ziekenhuis stond toe dat Eyeworks opnamen maakte van patiënten die de spoedeisende hulp bezochten.

Eyeworks wordt ook verdacht van het heimelijk maken van opnames. Het bedrijf maakte het programma in opdracht van RTL. De commerciële omroep zond in februari een aflevering van het programma '24 uur: tussen leven en dood' uit, waarna de serie werd gestaakt.

Het VU Medisch Centrum kreeg veel kritiek naar aanleiding van het programma. Niet alle patiënten was vooraf om toestemming gevraagd voor het maken van opnames. Acht mensen hebben aangifte gedaan.

Het OM benadrukt dat VU Medisch Centrum en Eyeworks als bedrijf verdacht zijn. Dat betekent niet automatisch dat leidinggevenden of werknemers van het VU Medisch Centrum en Eyeworks ook verdacht zijn. Wel zal het OM medewerkers van het ziekenhuis en het productiebedrijf als getuige horen.

Commentaar Johannes de Bruin:

Ziekenhuis zijn met dank aan al onze politici ernstig "verziekt" doordat ze zijn geprivatiseerd. Men moet omzet maken en winst maken. Niet de hoofdzuster van de afdeling is belangrijk meer maar de HEAO Afdelingsmanager die met zijn kasboek in de hand informeert of die blinde darm van bed 14 (vroeger heette zij patiënt mevrouw Janssen) al naar huis is, zodat er plaats is voor gezwel 14 (vroeger werd daarbij de komst van patiënt de heer Pietersen aangekondigd).

Gelijktijdig werken er in die ziekenhuizen veel zelfstandige specialisten (veelal in een maatschap georganiseerd) die met veel dank aan het Ministerie van Gezondheid onder bezielende leiding van Minister mevrouw Borst destijds, gebruik maken van door dit Ministerie opgezet declaratie-systeem voor specialisten (Declaratie Behandelings Code geheten). Sinds de invoering daarvan is het inkomen van menig zelfstandig medisch specialist verdubbeld!

Zorg kost geld. Laten we dus goed nadenken over de besteding van dat geld zodat we de juiste zorg verantwoord kunnen toepassen. Wat in het VUMC is gebeurd is ingegeven door geldzucht van het ziekenhuis en ziekelijke publiciteitsstunt van de heer Reinoud Oerlemans van Eyeworks. Met de door Oerlemans opgezette serie in het VUMC wilde hij boven de kijkcijfers van voormalig werkgever RLT4 "goede tijden, slechte tijden" uitkomen. Meer kijkcijfers, betekent meer geld voor Oerlemans en redenen voor nog meer ego verheerlijking. Hij moet zich diep schamen om hiervoor de zorg en niets vermoedende doodzieke mensen te gebruiken. Normen en waarden? Niet terug te vinden bij de commerciële mensen in ziekenhuizen en TV zenders.

Waarom wordt hier de verantwoordelijke Minister niet door de Tweede Kamer huiswaarts gestuurd? Dit is een groot schandaal wat er gebeurd is. Er werd zonder toestemming van betrokkenen, met vele verborgen camera's opnames gemaakt van niets vermoedende zieke en soms zeer ernstig gewonde mensen die met spoed het ziekenhuis binnengebracht werden.

Ook schandalig is het dat het Openbaar Ministerie benadrukt dat Eyeworks en VU Medisch Centrum als bedrijf verdacht zijn en niet automatisch de leidinggevenden. Welnu, ik weet niet welke onverlaat dit bericht de wereld in heeft gesteld, maar het besluit om zieke en gewonde mensen bij binnenkomst in het ziekenhuis met verborgen camera's te filmen is een besluit van leidinggevenden en mogen derhalve hun straf niet ontlopen.

Het is mogelijk om zowel Eyeworks als VU Medisch Centrum aansprakelijk te stellen en smartengeld te eisen. Dat valt niet onder een beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Laten we dan al die uit te keren smartengeldvergoeding weghalen bij de topsalarissen van die leidinggevenden. Een mooiere straf die recht doet aan de zaak kunnen we ons niet voorstellen.

Weet men nog de rel in Engeland waar het Media concern van Rupert Murdoch vele mensen telefonisch afluisterde? Daar zijn in een mum van tijd vele hoge koppen gaan rollen en bemoeide de politiek zich zeer actueel en actief met dit schandaal.

Wat doet de Nederlandse Politiek?


Johannes de Bruin