Author Topic: Medische fout  (Read 4034 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Frans

  • Guest
Medische fout
« on: 27 March 2006, 10:56:51 »
Als je een doktor of ziekenhuis aansprakelijk wil stellen voor gemaakte fouten hoe moet je dan handelen?

Jan

  • Guest
Aw:Medische fout
« Reply #1 on: 28 March 2006, 17:04:53 »
U dient allereerst het ziekenhuis en de betrokken specialisten aansprakelijk te stellen om later intredende verjaring te voorkomen. Stel, dat het ziekenhuis na jaren (discussies over medische aansprakelijkheden duren ontzettend lang (!) aangeeft dat men niet aansprakelijk is en u bent vergeten ook de specialisten aansprakelijk te stellen, dan is zeer wel mogelijk uw vordering verjaard!

De verjaringstermijn van 5 jaar treedt in bij het bekend zijn met de daders van de onrechtmatige daad of met het bekend worden met de schade (thans artikel 3: 310 Burgerlijk Wetboek).

U dient bij het ziekenhuis/specialisten  op basis van het patientenrecht te verzoeken dat u het volledig medisch dossier wordt toegestuurd, zonodig via uw vertrouwensarts (doorgaans huisarts).

Het volledig medisch dossier bestaat uit:
- het poliklinisch dossier
- het operatiedossier
- het verpleegkundig dossier
- het rontgendossier of andere methoden van toegepaste onderzoeken (MRI, CT, EEG)

Bijna alle ziekenhuizen bewaren hun gegevens ook op cd rom. Het verdient dus aanbeveling om ook de op cd rom opgeslagen onderzoeksresultaten naast het papieren medisch dossier op te vragen.

Het beoordelen van een eventuele medische fout is een aangelegenheid van deskundigen.

Aanbevolen wordt hiervoor niet de huisarts in te schakelen maar een medisch adviseur die op het betreffende terrein gespecialiseerd is. Alle letselschadeburo\'s en letseladvocaten dienen de beschikking te hebben over één of meerdere medisch adviseurs.

Mocht er tussen de medisch adviseur van het slachtoffer en de medisch adviseur van de verzekeringsmaatschappij van het ziekenhuis verschil van mening zijn, dan wordt doorgaans een onafhankelijk specialist,meestal een hoogleraar, in overleg verzocht zich een oordeel te vormen over de vermeende aansprakelijkheid.

Het kan ook voorkomen dat de medisch adviseur van een verzekeringsmaatschappij van het betreffende ziekenhuis bij zijn mening blijft.

U kunt dan op eigen gelegenheid samen met uw medisch adviseur zelf een onafhankelijk specialist benaderen en vervolgens diens onderzoeksrapport aan de aansprakelijke verzekeringsmaatschappij presenteren.

U kunt ook de rechter verzoeken zich ermee te bemoeien. Door een zogeheten voorlopig deskundigenonderzoek via de Rechtbank in te stellen. Hiermee \"dwingt\" u de verzekeringsmaatschappij om toch mee te doen.

Indien de verzekeringsmaatschappij instemt met een onafhankelijk medisch onderzoek door een specialist, maar toch niet meent aansprakelijk te zijn, wordt een dergelijk onderzoek doorgaans ingesteld op kosten van de in het ongelijk gestelde partij.

De kosten van een dergelijk medisch onderzoek, ook wel een medische expertise genaamd, kunnen hoog oplopen. Houdt u rekening met een bedrag tussen de euro 2000,00 en euro 3000,00!

Alvorens men overgaat tot een medische expertise dient men ook het financiele belang van de zaak af te wegen.

Bezint, eer gij begint!


Johannes de Bruin
Letselschadebureau Haaglanden BV