Author Topic: Hoogte smartengeld?  (Read 10933 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Sonja

  • Guest
Hoogte smartengeld?
« on: 7 November 2005, 16:40:14 »
Wat zijn in Nederland de laagste en de hoogste bedragen aan smartengeld uitgekeerd en voor welke letselcategorieen?

de Bruin

  • Guest
Re:Hoogte smartengeld?
« Reply #1 on: 7 November 2005, 16:41:32 »
Het laagste bedrag in Nederland dat voor smartengeld werd uitgekeerd bedraagt euro 250,00 voor een lichte hersenschudding. Het hoogste bedrag aan smartengeld komt vooralsnog uit op een bedrag van euro 150.000 bij zeer ernstig hersenletsel waarbij de persoon in kwestie min of meer levenslang hulpbehoeftig van derden zal zijn

Frank

  • Guest
Re:Hoogte smartengeld?
« Reply #2 on: 7 November 2005, 16:42:22 »
Hoe kan het dat indien iemnand helemaal niks meer kan er toch maar € 150.000,00 aan smartengeld wordt toegekend. Iemand zijn hele leven is toch verpest?

de Bruin

  • Guest
Re:Hoogte smartengeld?
« Reply #3 on: 7 November 2005, 16:43:23 »
De wetgever is van mening dat vergoeding van smart en leed nooit door geld goed gemaakt kan worden. De rechter oordeelt in dit verband bij beoordeling van smart en leed dat het gaat om een symbolisch gebaar of een pleister op de wonde. Toch ziet men in de achterliggende jaren dat smartengeldbedragen met name voor de ernstige letselcategorieen fors omhoog zijn gegaan.

Sandra

  • Guest
Re:Hoogte smartengeld?
« Reply #4 on: 7 November 2005, 16:44:25 »
Op zich is het natuurlijk zo dat letselschade moeilijk in geld om te zetten is. Zou er uberhaupt een bedrag te bedenken zijn om goed te maken wat een ander je aan heeft gedaan als je niets meer kan? Ik denk het niet. 150.000,-- aan vergoeding van immateriele schade is erg veel. Je moet niet vergeten dat het verlies aan inkomen, pensioen, evt. verbouwingskosten van het huis e.d. apart nog vergoed dienen te worden.

Jan

  • Guest
Re:Hoogte smartengeld?
« Reply #5 on: 7 November 2005, 16:45:25 »
Geld kan nooit het verwoeste leven van een slachtoffer goed maken. De gezondheid komt nooit meer terug. Zo ook de levensvreugde die men had bij hobbies, werk, sport, omgang met partner, familieleden en vrienden.

Voor dit verdriet wordt aan de hand van rechterlijke uitspraken een vergoeding vastgesteld (smartengeld).

Voor de materiele schade zoals diverse doorlopende onkosten, verlies aan inkomsten, gemiste carriere salaris en hoger pensioen dient concreet aan de hand van uitgangspunten (aannames) de geleden en toekomstige schade te worden berekend, waarbij dan ook de daardoor behorende belastingschade wordt becijferd die ook als schadepost wordt aangemerkt.

Een dergelijke berekening kan leiden tot een hoog bedrag aan schadevergoeding naast het bedrag dat kan worden geclaimd aan smartengeld.