Author Topic: litteken na brandwond  (Read 4555 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Arjan Ligtenberg

  • Guest
litteken na brandwond
« on: 24 April 2007, 20:45:10 »
Geachte heer de Bruin,

Op 23 maart j.l. heeft mijn buurman per ongeluk spiritus over mij heen gegooid, hij wilde een vuurkorf harder laten branden, gooide er spiritus overheen en schrok van de daaropvolgende steekvlam.
Het gevolg was dat ik ook spiritus over mijn arm kreeg en deze voor een groot deel (onderarm) 2e graads heb verbrand.
Nu, een maand later is het erg goed genezen, alleen zal ik wel op een deel van mijn arm een litteken houden en moet ik de komende jaren heel goed uitkijken met de zon.
Gelukkig heeft mijn buurman een aansprakelijkheids verzekering en heb ik inmiddels een brief opgesteld en hij zelf ook, maar omdat ik zelf totaal niet weet wat te doen en hoe te handelen, heb ik een aantal vragen voor u en hoop ik dat u een goed advies kunt geven.
1. Is het zinvol om te claimen, bv kleding, reiskosten naar het ziekenhuis, misgelopen inkomsten en natuurlijk de geleden pijn en het litteken.
2. Moet ik een advocaat nemen, of kan ik ook zelf een claim indienen en met de verzekeringsmaatschappij tot een afspraak komen zonder juridische bijstand, want ik ben erg bang voor de hoge kosten van zo\'n bijstand.
Ik hoop dat u deze vragen wilt beantwoorden , alvast mijn dank hiervoor.

Hoogachtend,
Arjan Ligtenberg.

Jan

  • Guest
Aw:litteken na brandwond
« Reply #1 on: 24 April 2007, 21:42:50 »
Geachte heer,

Allereerst hoop ik dat u toch functioneel hersteld bent van dit enge en zeker pijnlijk letsel.

U houdt, zo lees ik, flinke ontsieringen over aan dit ongelukkige voorval.

Het verdient dus aanbeveling dat u goede, liefst digitale, en duidelijke foto\'s maakt van de ontsiering.

Deze foto\'s kunnen vervolgens door een medisch adviseur worden beoordeeld, met name de aard en de ernst van het opgelopen letsel alsmede of u in de toekomst problemen krijgt.

Als u uw zaak zelf doet staat u tegenover een deskundige verzekeraar met letselschadejuristen, medisch adviseurs en mogelijk wordt u wanneer u een claim indient thuis bezocht door een letselschaderegelaar van de verzekeraar.

U verkeert daarbij in een ongelijke positie, immers u ontbeert specialistische kennis over het schadevergoedingsrecht bij letselschade.

Als de aansprakelijkheid wordt erkend - en daar kunt u mogelijk al een discussie verwachten van de verzekeraar van uw buurman, men kan zich beroepen op een ongelukkige samenloop van omstandigheden - dienen de kosten van rechtsbijstand door de aansprakelijke verzekeraar vergoed te worden.

U moet dus niet schromen om een deskundige in te schakelen, maar ik begrijp uw probleem.

Helaas zijn er in de eerste plaats nogal wat advocaten die niet echt gespecialiseerd zijn in letselschade. Dat is men pas wanneer men jarenlang en fulltime letselschadezaken heeft behandeld.

Het risico is een niet deskundige advocaat die flink wat studie in uw dossier maakt om zich de materie eigen te maken en u na afloop de rekening krijgt gepresenteerd. U betaalt dan in feite de studie van uw advocaat!

Een ander risico dat u loopt is een gespecialiseerde advocaat die een fors uurtarief voert dat de aansprakelijke verzekeraar niet wenst te vergoeden en dat u vervolgens na afloop de niet vergoedde slotdeclaratie van uw advocaat gepresenteerd krijgt en dat op uw schadevergoeding in mindering wordt gebracht. Het geheel na afloop kan u een kater bezorgen.

Om op deze opstakels/bezwaren tegemoet te komen hanteren wij op basis van ons Letselschade-Certificaat een zogeheten eigen bijdrage van maximaal 10% over het behaalde resultaat.

Maximaal 10% maar in goed overleg met de client. Ingeval van een hoog bedrag aan schadevergoeding hanteren wij een lagere eigen bijdrage omdat we dat anders niet billijk achten.

Helaas hebben wij moeten ervaren dat verzekeraars onze redelijke kosten van rechtsbijstand niet altijd willen vergoeden. De gronden die verzekeraars daar voor aanvoeren zijn vaak niet steekhoudend, maar als men spreekwoordelijk de deur dichtgooit staat de client voor de keuze: of procederen voor de kosten van rechtsbijstand (hoge kosten) of de niet vergoedde slotdeclaratie aan ons te betalen en dat willen we eigenlijk voor zijn.

Stel dat we voor een client 5.000 euro verhalen, dan is de maximale bijdrage 500,00 euro. Voor dit bedrag verkrijgt u een volledige en professionele behandeling van uw zaak op basis van het Letselschade-Certificaat.

Maar stel dat het verhaalde bedrag 500.000 euro is dan zullen wij zeker geen 50.000 euro bij de client in rekening brengen.

U vraagt mij om een aantal handgrepen om een claim in te dienen. Dat is niet gemakkelijk omdat ik mij eerst in uw zaak zou moeten verdiepen en zonder meer is uw volledig medisch dossier daartoe een vereiste dat ik dan met mijn medisch adviseurs zou willen bespreken.

Immers, uw letsel, de ernst en de blijvende gevolgen daarvan bepalen de uitgangspunten van uw claim. Misschien is het medisch wenselijk dat u een voorbehoud maakt om later op de zaak terug te komen bij terugkeer of verergering van het letsel en daaruit voortvloeiende kosten.

Uw gemaakte onkosten dient u gespecificeerd op te voeren. Voor sommige schadeposten zijn inmiddels vastgestelde bedragen tussen verzekeraars en belangenbehartigers overeengekomen. Zie de website van het NPP (Nationaal Platform Personenschade).

Bij kledingschade moet u uitgaan van de aanschafprijs en per jaar een afschrijving van 15% hanteren.

Maar dit zijn niet de belangrijkste onderdelen van een schadevergoeding bij letsel.

Zoals ik al stelde is van belang te weten hoe uw letsel zich verder ontwikkeld en dat is bepalend voor de hoogte van het smartengeld.

Bij littekenschade spelen ook andere factoren mee. Hoe oud bent u, storen de ontsieringen u bij het dragen van kleding, hebt u daardoor een schaamtegevoel, bent u fotomodel en juist door een littekenvrij aanzien afhankelijk van een inkomen. Er zijn nog meer variaties maar dit voert te ver om dit hier te melden.

Ook inkomensderving kan aan de orde zijn.

Uw aansprakelijkstelling dient gebaseerd te zijn op de wet waarbij u dient uit te gaan van een dader, die onrechtmatig heeft gehandeld, dat er schade is ontstaan en dat die een verband houdt met de daad van de dader welke daad hem kan worden toegerekend.

Ook kosten die een ander ten behoeve van u heeft gemaakt kunnen als schadepost worden opgevoerd (en dat wordt nogal eens vergeten!). Als u vanwege uw letsel door uw partner bent verzorgd, zij taken uit uw handen heeft genomen in het huishouden, verlof heeft opgenomen, etc. dient dit wel degelijk vergoed te worden.

Zo kan ik nog wel doorgaan, op het gevaar af dat dit niet met uw zaak te maken heeft.

Mijn advies: laat ons uw zaak behandelen en doe het in elk geval niet zelf. Als u zelf de zaak regelt zult u wel voor finale kwijting moeten tekenen en kunt u er later niet op terug komen.

Ik vertrouw u van dienst te zijn geweest.

Jan de Bruin
Letselschadebureau Haaglanden