Author Topic: Welke klachten houden aan bij whiplash  (Read 547 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Jan

  • Algemene moderator
  • Senior
  • *****
  • Posts: 469
Welke klachten houden aan bij whiplash
« on: 14 March 2023, 14:42:02 »
Welke klachten kunnen (of zijn er voldoende termen aanwezig om) het aanhouden van de klachten bij een betrokkene worden gerubriceerd passend bij een zogeheten postwhiplashsyndroom.

Klachten die bij het postwhiplashsyndroom behoren zijn pijn in het hoofd en de nek, de schouders, onderrug, een hoge reactieve spierspanning, klachten over geheugen en concentratie, overgevoeligheid voor zintuiglijke prikkels, moeheid en duizeligheid. Ook tintelingen in de armen/handen kunnen voorkomen en deze hangen samen met in de knel gekomen zenuwen in de hals vanwege te grote spierspanning. Cliënt vertoont een groot deel van deze klachten en gezien de toedracht van het ongeval en de mechanische geweldinwerking op betrokkene door de botsing mag er geen twijfel over de causale relatie bestaan.

Het postwhiplashsyndroom gaat veelal gepaard met beperkingen die nogal eens de neiging hebben in de tijd toe te nemen. Deze toename is niet zozeer direct verklaarbaar vanuit fysieke factoren, hoewel deze ook wel degelijk een rol kunnen blijven spelen, maar vooral ook door de aanwezigheid en het optreden van klachten onderhoudende factoren. Onderhoudende factoren zijn factoren die herstel van klachten en beperkingen in de weg zitten en kunnen bestaan uit stress en spanning, overbelasting en onbekendheid met het mechanisme van de klachten dan wel de manier van behandelen. Ook een verkeerde coping stijl kan een rol spelen. Bij een vermijdende coping (bewegingsangst) kunnen mensen in een neerwaartse spiraal terecht komen, waarbij de klachten persisteren of zelfs toenemen.

Indien er bij een betrokkene sprake is van eerdere whiplashtrauma’s maakt dat de nek mogelijk extra kwetsbaar. Dit komt aldus de rechtspraak voor rekening van de aansprakelijke partij: you take the victim as you find him zoals de Hoge Raad al veel eerder vonniste in het zogeheten “eierschedelarrest” en de rechtspraak tot op de dag van vandaag daarop voort borduurt.

Johannes de Bruin
ClaimZorg