Author Topic: Whiplash, hoofdpijn en paracetamol  (Read 383 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Jan

  • Algemene moderator
  • Senior
  • *****
  • Posts: 469
Whiplash, hoofdpijn en paracetamol
« on: 31 July 2023, 12:31:42 »
Van: Ed Oosterhof

Verzonden: dinsdag 4 juli 2023 12:56

Aan: debruin@claimzorg.nl

Onderwerp: paracetamol

Geachte heer de Bruin,

Naar aanleiding van uw opmerkingen over de invloed van Paracetamol op de bij veel ongevalsslachtoffers aanwezige hoofdpijn het volgende.

Het continueren van hoofdpijnklachten wijten aan de voor hoofdpijn gebruikte medicatie (meestal Paracetamol, maar het kan ook een ander middel zijn of een combinatie van middelen) is een gemakkelijke methode om de hoofdpijn op het bordje van de patiënt/cliënt te parkeren en deze er verantwoordelijk voor maken.

De zogenaamde medicatie-afhankelijke hoofdpijn is overigens wel een reële zaak, maar het komt mijns inziens minder vaak voor dan wordt gedacht. Daarbij moet tevens bedacht worden dat in heel veel gevallen het gebruik van pijnstillers ook effectief is. Blijkbaar is er bovendien een groep slikkers die bij langdurig gebruik van pijnstillers, om bijvoorbeeld andere redenen dan hoofdpijn, helemaal geen hoofdpijn krijgt. Er zijn ook veel mensen met hoofdpijn die een gunstig effect van pijnstillers op de hoofdpijn ervaren, al zal de hoofdpijn niet direct verdwijnen.

Het obligate advies bij een verdenking op een medicatie-afhankelijke hoofdpijn is natuurlijk om het gebruik van de pijnstillers te verminderen. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan, maar mocht het uiteindelijk lukken (het moet altijd geleidelijk gebeuren aangezien abrupt stoppen een rebound fenomeen teweeg kan brengen, waarbij de hoofdpijn erger wordt), dan is het helaas voor de patiënt/client vaak zo dat die vermeende medicatie-afhankelijke hoofdpijn helemaal niet verdwijnt (aangezien die hoofdpijn niet medicatie-afhankelijk is)

In het geval van een postwhiplashsyndroom beginnen de klachten onder meer met hoofdpijn (veelal een klacht die een slachtoffer tevoren niet had) en pas naar aanleiding daarvan kan iemand mogelijk een stijgende dosis Paracetamol gaan gebruiken. Dus oorzaak en gevolg moeten niet met elkaar verward worden: hoofdpijn is een reden voor en niet een gevolg van Paracetamolgebruik.

Paracetamol wordt erg veel gebruikt, maar is ook een veilig middel. In sommige gevallen kan de dosis opgevoerd worden tot viermaal daags 1000mg. Ibuprofen, Naproxen en Diclofenac helpen ook goed, maar kennen meer bijwerkingen (vooral maagbezwaren) en zijn daarom minder populair. Daarnaast wordt vaak Tramadol voorgeschreven, maar dat is een opioïd, dus verwant aan morfine, met derhalve ook veel bijwerkingen en, als het om hoofdpijn gaat, meestal niet bijzonder effectief!

Tevens wordt in speciale situaties gebruik gemaakt Gabapentine, Pregabaline en Duloxetine. De eerste twee zijn ontwikkeld als anti-epilepticum, maar hebben ook een pijnstillend effect bij pijn van neuropathische oorsprong. Het laatste middel is in feite een antidepressivum, maar krijgt ook pijnstillend effect toegedicht. Deze middelen hebben veel meer bijwerkingen dan Paracetamol en zullen bij de behandeling van hoofd- en nekpijn in het geval van een postwhiplashsyndroom zelden ingezet worden.

Als het gaat om hoofdpijn in het kader van migraine, dan moeten typische antimigraine middelen gegeven worden. Dit ter beoordeling van een neuroloog.

Het algemene motto bij hoofdpijn is om zo weinig mogelijk Paracetamol of andere pijnstillers (zoals Ibuprofen) te gebruiken en bij voorkeur niet chronisch, maar periodiek.

Aannemende u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben, verblijf ik

Met vriendelijke groeten,

Ed. Oosterhoff, neuroloog

 

Van: debruin@claimzorg.nl

Verzonden: woensdag 7 juni 2023 11:19

Aan: Ed Oosterhof

CC: debruin@claimzorg.nl

Onderwerp: paracetamol

Geachte dr. Oosterhof,

Jammer dat u geen medische expertises meer doet. Ik had een vraag voor u.

Ik lees steeds meer in neurologische rapporten dat – en dat speelt vooral bij whiplash – men de hoofdpijnklachten toeschrijft aan medicatiegebruik zoals paracetamol. Uw collega’s Verrips, Verhagen en Berndsen stellen zonder enig voorbehoud dit en dat de hoofdpijn dus geen ongevalsgevolg is. Hier zijn Verzekeraars zoals Inshared erg blij mee.

Dat cliënten dan mede in overleg met de huisarts stoppen met paracetamol maar de hoofdpijn niet verdwijnt, daar hebben deze neurologen die veel opdrachten van Verzekeraars voor medische expertises ontvangen geen boodschap aan.

Mag ik uw visie vernemen en u akkoord vertrouwen die te plaatsen op mijn website?



Met vriendelijke groet,

 

Johannes de Bruin

ClaimZorg Letselschade