Author Topic: eindafwikkeling en belasting letselschade  (Read 10930 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

André

  • Guest
eindafwikkeling en belasting letselschade
« on: 28 February 2006, 21:52:56 »
Beste mensen,
Een verzekeringsmaatschappij wil niet de aansprakelijkheid erkennen van mijn beroepsziekte, maar wil wel de zaak afhandelen met een eenmalige betaling van een bedrag richting 20.000,- euro.
Stel ik accepteer dit bod, op grond van welke \"regel\"
moet ik de tegenpartij dan laten ondertekenen zodat zij de eventuele belastingverplichting op zich nemen? M.a.w. die 20.000,- euro moet voor mij een nettobedrag worden, niet dat ik na ontvangst hierover nog inkomstenbelasting moet betalen.
Bij voorbaat hartelijke dank voor uw reactie,
André

johannes de bruin

  • Guest
Aw:eindafwikkeling en belasting letselschade
« Reply #1 on: 1 March 2006, 13:56:52 »
Geachte heer,

U kunt zich allereerst afvragen of een aanbod van euro 20.000 wil een goed aanbod is en of er terechte gronden zijn dat men geen aansprakelijkheid wil erkennen.

Immers, niet erkennen maar toch een bedrag van euro 20.000 toegeven lijkt mij als specialist \"Bedrijfsongevallen/beroepsziekten en Letselschade\" een nader onderzoekje waard.

Wat is er eigenlijk gebeurd?

Wordt u vertegenwoordigd door een deskundige belangenbehartiger?

De uitkering is belastingvrij mits het gaat om vergoeding van materiele schade en verlies van arbeidsvermogen.

Onder verlies van arbeidsvermogen wordt verstaan dat een gebeurtenis (ongeval) tot gevolg heeft dat u een zeker deel van uw vermogen tot het verrichten arbeid bent verloren en als men dit op geld waardeert berekent men zulks door het inkomensverlies concreet (van bruto naar netto) te becijferen.

Diverse Gerechtshoven en de Hoge Raad hebben meerdere malen bevestigd dat de schadepost \"verlies van arbeidsvermogen\" niet aan heffing inkomstenbelasting onderhevig is.

Een (netto) onbelaste vergoeding dus.

Voor onze clienten bedingen wij niettemin bij de aansprakelijke verzekeringsmaatschappij een zogeheten belastinggarantie.

De belastinggarantie behelst dat wanneer een belastinginspecteur een andere mening is toegedaan, namelijk de vergoeding is wel onderhevig aan inkomstenbelasting (en helaas menig ambitieus Inspekteur der Direkte Belastingen probeert het steeds weer....), u het verweer daarop kunt overdragen aan de aansprakelijke verzekeraar die voorts de hieraan verbonden kosten voor haar rekening neemt en voorts, wanneer zij de zaak tegen de Belastingdienst verliest,ook de belastingaanslag betaalt.

Met een belastinggarantie bent u dan ook terzake gegarandeert dat u later opgelegde aanslagen niet nog eens uit de schadevergoeding moet betalen.

Soms willen verzekeraars geen belastinggarantie verstrekken. U kunt ze dan onder druk zetten door aan te kondigen dat u de gehele zaak aan de Belastingdienst voorlegt en om een \"Beschikking\" verzoekt hoe men tegen de vergoeding aankijkt: belast of onbelast.

Een dergelijke aankondiging of handeling uwerzijds zullen verzekeraars niet prettig vinden. Verzekeraars houden per saldo niet van slapende honden en al helemaal niet wanneer u die slapende honden wakker maakt.

Ik vertrouw u hiermede van dienst te zijn geweest.


Jan de Bruin
Letselschadebureau Haaglanden BV
070 3922715

Bericht gewijzigd door: jan, op: 2006/03/01 14:00